lauantai 24. maaliskuuta 2012

Mikä on muuttunut?

Minulta on useaan otteeseen kysytty syömisistäni ja ajattelinpas nyt kirjoittaa kattavasti siitä, miten söin ennen ja miten olen syömisiäni muuttanut.

Ehkä suurin asia, minkä olen muuttanut, on napostelun vähentäminen. En ole sitä oikeastaan edes tietoisesti muuttanut, se on vain muuttunut. Osasyynä on varmaankin se, että syön nykyään melko säännöllisin väliajoin eli mulla on ruokailurytmi (joitakin päiviä lukuunottamatta..). Joskus aikoinaan en pitänyt töissä edes eväitä mukana, vaan söin siellä vain lämpimän ruuan ja jaksoin sinnittelin sillä koko kahdeksantuntisen päivän. Tottakai se kostautui sitten kotona syöpöttelynä, kun ei ollut päivän aikana kunnolla syönyt. Jos mun tekee mieli napostella jotain, otan jääkaapista hedelmän. Ja kyllä, säilytän hedelmäni jääkaapissa, jopa banaanin :D


Toiseksi suurin asia, mikä on muuttunut, on leivän syönnin vähentäminen. Ennen söin leipää aamupalaksi, lounaalla, välipalaksi ja iltapalaksi. Nyt syön leipää oikeastaan vain ja ainoastaan lounaalla yhden palan, jos sitäkään. Toisinaan saatan tehdä leipää myös muulloin, jos himo iskee. Meillä on kotona ruisleipää pakasteessa. Töissäkin pyrin syömään vain ruisleipää, mutta joskus on tullut otettua myös mm. sämpylää tai rieskaa palanen. Luulin aluksi, että leivästä luopuminen olisi ollut paljon vaikeampaa, mutta pah! Ihan helppohan sitä oli vähentää.



Olen myös vähentänyt muitakin hiilareita. En välttämättä syö lämpimällä ruualla ollenkaan perunaa/riisiä/pastaa, vaan otan töissäkin ison kasan salaattia ja lihaa/kalaa/kanaa. Joskus on kuitenkin pakko syödä perunaa/riisiä/pastaa, enkä niitä henkeen ja vereen välttelekään. On joitakin päiviä, jolloin syön todella vähän hiilareita, toisina taas enemmän. Luulen, että hiilareiden vähentämisellä on ollut positiivinen vaikutus mahani pienenemiseen, koska enää ei turvota läheskään niin paljoa tai ole muitakaan mahavaivoja.


Syön paljon enemmän hedelmiä ja marjoja. Niitä tulee laitettua mm. smoothieihin, partaäijän sekaan tai syötyä ihan muuten vain.




Syön vähemmän karkkia, sipsiä yms. Ennen saatoin mussuttaa karkkipussin jos toisenkin viikon aikana ja yleensä tuli aina ostettua jotain makeisia kaupasta. Sipsejäkin söin liian usein.. Nyt en edes muista, koska viimeksi olen sipejä syönyt! Eikä edes tee mieli.

Sain edelliseen postaukseen muutaman kysymyksen Takkuselta ja ajattelin nyt vastata niihin ihan näin julkisesti. Ne kun liittyvät syömisiini:

Noudatatko sä päivittäin jotain tiettyä kalorimäärää, vai seuraatko vain miltä elimistöltäsi tuntuu? 


En seuraa kaloreita sitten tippaakaan. Syön n. 3-4h välein (joskus tulee pakostakin hieman poikkeusta) ja yleensä mulla onkin nälkä n. 3-4h välein.. Eli syön silloin, kun nälättää. Hiilareita tosiaan olen hieman vähentänyt ja katson muutenkin, mitä suuhuni pistän.

Entä pidätkö sä herkkupäiviä joka viikko ja miten onnistut pitämään ne kohtuudessa, ettei esimerkiksi tuu syötyä vielä seuraavanakin päivänä niitä herkkuja? 

Olen vähentänyt herkuttelua, mutta en ole kuitenkaan liian ankara itseäni kohtaan. Yleisesti ottaen herkuttelen silloin, kun tekee mieli herkutella.. Joskus taas kaupassa saattaa tehdä mieli karkkia, mutta kävelenkin karkkihyllyn ohitse. Ja sitten taas on niitä aikoja, kun ei yhtään edes tekisi mieli karkkia, mutta kun sitä vaan on saatavilla (esim. töissä..). Kotona me ei säilytetä mitään herkkuja, yksinkertaisesti siitä syystä, etteivät ne vain säily meillä :D karkkipussikin on syöty alta aikayksikön. Jos kuitenkin tapahtuu sellainen ihme, että sipsiä tai karkkia on jäänyt edellisenä iltana, niin kyllä maar minä niitä vielä seuraavana aamunakin mussutan!

Toisinaan saattaa mennä parikin viikkoa, etten syö mitään herkkuja. Sitten taas saattaa olla sellaisiakin viikkoja, jolloin tulee pidettyä parikin herkkupäivää. Esimerkiksi menkkaviikot ovat ihan tuskallisia, koska herkkuhimo on aivan valtava! Yritän olla maltillinen herkkujen suhteen, en siinä vain aina onnistu. Itsekuria se vaatii ja paljon!

Kuvat we♥it, google kuvahaku

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti